Main
Hem
Nyheter
Historia
Tres Colores Gabrielina
Shannon des Chemins Cathares
Danka Red NBT de l'Oree des Charmois
Drover's Dream de l'Oree des Charmois
A-kull
B-kull
C-kull
D-kull
E-kull
F-kull
G-kull
H-kull
I-kull
J-kull
K-kull
L-kull
M-kull
N-kull
O-kull
P-kull
Q-kull
R-kull
S-kull
T-kull
U-kull
V-kull
Träningsbilder
Utst.minnen
Aussie Open 2006
Franska National 2007
Valpgalleri
Planerade kullar
Hundliv
Satu som utst.domare
Länkar
Galleri
Kontakta oss
Historia

Som ras har Australian Shepherd intresserat oss under flera år. Först beundrades rasen på foton och i tidningar. Tanken var att en dag skall vi ha en Aussie! Åren gick med Old English Sheepdogs. Det första mötet med "en levande Aussie" var så imponerande, att det blev ännu mer säkert att vi skall ha en Aussie någon dag. Hunden som är orsaken till detta, var svenskägd USA importerad red merle hane FIN, DK CH SV-94,-98,-99 NORDV-95,-99 KBHV-98,-99 Gefions Khount Down. Året var -95 eller -96 och det var någon av sommarens utomhusutställningar. Vi tittade på gruppbedömningar och där var han. En sund, vacker hund med lugnt utryck och vackra rörelser.

Vi ville ha en ras som hade färre ärftliga defekter än OES och lite mindre päls var också en fördel. Vad vi ville ha kvar var vallhundens härliga mentalitet. Vi började följa Aussievärldens händelser genom internet och hundar och avelsarbete från olika kennlar blev bekanta. Under tiden hittade vi typen vi tyckte om och ofta hände det att när vi hittade någon iögonenfallande hund så var den uppfödd av någon av dessa kennlar vars hundar vi hade fastnat för. Efter att det blev förbjudet att ställa ut kuperade hundar i Finland började vi tänka på att det vore klokast att skaffa vår Aussievalp från Finland eftersom fär fanns en uppfödare som arbetade med dessa linjer vi tyckte om. Nu kunde vi välja vår blivande valp själva och vi skulle veta hurdan valp vi skaffar. Vi har ändå alltid haft den principen att om vi köper en valp till kenneln, så måste båda av dess föräldrar vara hundar vi tycker om. Vi hade sett både "Clinton" och "Inka" på utställningar och tyckt om vad vi hade sett och när dessa två hade valpar tillsammans var intresset väckt. Äntligen i October -01 kom vår första men säkert inte sista Aussie till vårt hem. Hon heter "Pinja", i stamtavlan Tres Colores Gabrielina.

"Pinja" fick sin första valpkull 29.04.2004 och vi behöll "Gösta" som i stamtavlan heter Drover's Attent'n Please. Ur Pinjas andra kull som föddes 15.06.2006 blev "Thyra", Drover's Crown Jewel kvar. Shannon fick en kull valpar med Gösta 29.07.2007 och kvar blev Albin Drover's Evrybodys Talkn. Vi började leta efter en red tri NBT tikvalp under våren 2008. Vi hittade Elle ifrån Frankrike. Hennes uppfödare erbjöd oss dock en liten red merle tik som vi föll pladask för. Så Edith skulle också flytta till Finland. Flickorna kom till Finland i slutet av juni 2008. Edith bor hos oss medan Elle bor hos familjen som även har Kielo, Drover's Almost Unreal.

Om du vill läsa mera om vår 37 år långa historia inom hundsport så gå till våra OES sidor och klicka på historia.

Satu började dömma 1993 och har idag rättigheter till 17 raser i vallhundsgrupp (FCI 1) och till tibetansk terrier i FCI grupp 9.