Main
Hem
Nyheter
Historia
1970-talet
1980-talet
1990-talet
2000-talet
Unghundsgalleri
Utst.minnen
Valpgalleri
Hundliv
Vallning
Simning
Historiska bilder
Satu som utst.domare
Mina tankar
Galleri
Historia

Från bearded collie till old english sheepdog

Den första OESen kom till vårt familj sommaren 1971. Jag hade haft en brun Bearded Collie hane som jag förlorade när han blev påkörd av en bil vid tvåårs ålder. Han blev aldrig utställd fast det var många av dåtidens utställare som uppmuntrade mig att anmäla honom till någon utställning. Jag ville ha en OES efter "Mörö", Laihuen Amor på stamtavlan, men det fanns inga valpar till salu i Finland. Jag fick dock veta att det hade funnits en kull valpar i Gamla Karleby i Österbotten i januari-71 men att det var tydligt att alla valpar redan var sålda. Jag skrev till uppfödaren som svarade mig att all valpar verkligen var sålda utom tikvalpen som de hade bestämt att hålla kvar. Men jag ville ha tiken så jag skrev ett brev till uppfödaren varje dag i en veckas tid. Han hade ingen telefon, så jag väntade på brev, som äntligen en dag kom. Jag skulle få köpa valpen för dubbelt pris och jag måste lova att ställa ut henne minst två gånger. Så kom "Snoopy" till vår familj och hon blev senare INT, NORD UCH FINV-73,-74,-76 SBIS Årets Bobtail -76 Snow-Princess. Hon blev väl utställd lite flitigare än dessa två gånger som jag hade lovat uppfödaren! Snoopy blev stamtiken i DROVER'S kennel. Beardies har en speciell plats i mitt hjärta och jag följer flitigt med vad som händer inom Beardie-världen.

Grunden till uppfödning

Snoopy fick sin första valpkull 1974 med en toppvinnande hane från Sverige som var Engelsk import. Hanens ägare ville att Snoopy skulle höftledsröntgas innan parning, något som ingen gjorde i dåtidens Finland. Snoopy blev friröntgad och parningen med INT, NORD UCH Big Deal of the Embagesilla resulterade i 8 valpar.

Jag hade importerad en tik från Sverige 1973 men var tvungen att avliva henne vid tvåårs ålder p.g.a. hjärtfel. Hennes uppfödare ville ge mig en ny valp och så kom "Zorro" till familjen sommaren 1976. Han blev senare INT, NORD UCH NORDV-80 FINV-80 BIS SBIS, Årets Bobtail -77,-78,-79,-81 Playmate's Charming-Boy. Zorro hade en ren Prospectblue stamtavla och hade de fina rörelser med ordentlig reach och drive som var så typiska för denna kennel. Han var den perfekta hanen till Snoopy och tillsammans fick de "Sally" som blev INT, NORD UCH NORDV-83 SBIS Årets Bobtail -83,-87, Årets veteran-alla-raser -87 Drover's Charming-Girl. Sallys yngre bror ur en omkombination hade exporterats till Tjeckoslovakien till kennel zu Akordu och som betalning före valpen erbjöd de en semesterresa till Tjeckoslovakien. Då jag inte själv kunde resa gav jag resan till Zorros uppfödare som också kände ägaren till Drover's Dancing Devil. Deras hane hade parats med en Norsk tik och istället för parningsavgiften tog de en tikvalp som jag fick för resan. På det viset kom "Manta", NORD UCH NORDV-82, den mest champion producerande tiken i Finland, Proper Havis Amanda, till huset sommaren 1979.

Det finns en hane till som jag vill nämna fast han varken var uppfödd eller ägd av Drover's. Han var "Sascha", INT, NORD UCH Alexander Nikita. Sascha blev utställd i Finland av Drover's för sin ägare Patricia Cross, som hade flyttat till Finland från USA för att arbeta här. Det första mötet med Sascha och Patricia var i Helsingfors city där Patricia rastade sin hund. Jag såg dem gå en bit ifrån och hanen hade en så läcker bakkärra att jag sprang efter dom för att få mera information om hunden. Jag fick veta att hanen hade en stamtavla som var till hälften Rivermist/Windfield hundar och då han var i bra päls började jag prata om utställningar. Patricia var genast med, och Sascha blev även friröntgad och gav några riktigt bra kullar till olika uppfödare i Finland innan han flyttade till England med Patricia. När Manta hade haft en kull med Sascha hade Patricia tagit en tikvalp för sig själv och denna tik "Katti" blev senare GB CH SBIS Drover's Jekaterina at Krisina. Hon blev senare ägd och uppvisad av Nina Underwood, Krisina OES. Katti var den första från Europa importerade OES som har vunnit Crufts CC och blivit GB CH.

1980-talet

Också Sally hade en kull med Sascha. Denna kombination producerade den vinstrikaste OESn på slutet av 80-talet INT, NORD, DK UCH FINV-89,-90 BIS, Årets Bobtail-88,-89,-90,-91, Årets Hund #2 -89 i Finland Drover's King Himself "Joonas" och hans kullsyster "Vieno" INT, FIN, DK UCH BIS SBIS Drover's Kiss of Fire. Jag ville para Vieno på hennes höstlöp -89 men tyckte att det inte fanns någon passande hane för henne i Finland. Jag kontaktade då Connie Hartman för att jag alltid hade tyckt om typen på hennes hundar. Jag fick ett svar från henne med mycket information om hennes hundar och unghanen som var till salu. Jag var dock inte intresserad av att köpa någonting för att jag villa spara en hane ur Vienos kull. För att det inte fanns några köpare för "Balloo" så fick han komma över till Finland. Jag visade honom en gång i en special för vallhundar och han vann BIS, han parades med Vieno och flög till England till karantän för att han hade sålts till Dorothy Bayliss, knl Shaggybob's i Australien. Balloo blev senare FIN, AUST UCH Ramtamtam aus dem Elbe-Urstromtal och Vieno nedkom en kull på fyra valpar. Alla fyra blev champions men en av kullen blev den berömda "Orwell" INT, FIN, S, DK UCH FINV-92,-96 NORDV-95 BIS SBIS Årets Bobtail -92,-94,-95,-96, vinstrikaste hund i Grupp 1 -94,-95, Årets Hund #7-94, mest champions propducerande Finskuppfödda hane Drover's Or Nothing.

1990-talet

Efter brandet som hände 1992 var jag närä att sluta med uppfödning. Orwell var den enda av våra hundar som överlevde olyckan. Andra uppfödare från andra raser, samt vår egen klubb, samlade in pengar till mig för att köpa en ny tik att starta om igen med. Vi hade hållit kontakt med Dorothy Bayliss, Balloos ny ägare och hon skrev att hon hade en kull efter Balloo undan hennes till hälften Amerikansk tik Daycara With Elegance. Hon frågade om vi var intresserade av kullen och skickade en video på valparna när dom var nio veckor gamla. Och där var hon! En liten blåfödd skönhet; Matilda. Vi föll pladaskt för henne och ringde genast till Dorothy att henne skall vi ha. Men Matilda var så otrolig vacker att som pessimistisk människa blev jag säkert på att hon skulle bli dysplastik eller hon kommer att ha bettfel. Så beställde jag hennes syster "Domino" också. En av dessa flickor skulle bli "perfekt". Nå jaa, båda flickor blev friröntgade, ögonlysta UA, fick korrekta saxbett och en titel rad som är INT, FIN, S, DK UCH och utställningskarriarär att minnas. Matilda, Shaggybob's Balloo Satin blev även Årets tik -95,-97 och är SBIS vinnare. Domino, Shaggybob's Balloo Ribbon har varit Årets tik -96. Flickorna kom till det kalla Helsingfors från det heta Perth i Januari -92 vid sex månaders ålder. Matilda introducerade mig till den mycket fascinerande färgen i rasen; den blåfödda. Jag hade läst om dem och jag hade hört om dem men jag hade aldrig sett en. Jag tycker att det är synd att rasstandarden inte längre nämner att ögonfärgen hos blåfödda hundar följer pälsens färg. P.g.a. detta kan det vara svårt att ställa ut blåa hundar som inte kan ha mörka ögon. Färgen är resessivt nedärvd och är därför omöglig att avla bort, tvärt mot blue merle som är dominerande och redan har avlats bort från rasen. Jag vet och jag har sett blåfödda hundar som har vunnit i ringar även i England.

Jyckar förnärvarande

Numera har vi inga OES hemma efter att "Loppan", INT, FIN, S, N, DK UCH FINV-00,-01 NV-02 SV-02 NORDV-03 SBIS ÅRETS BOBTAIL -01, ÅRETS TIK -02 Drover's Snow Princess dog i april 2008 men vi är i när kontakt med med rasen då Taijas kusin Heidi Andersson håller på med uppfödning med Soft Motion's OES och drar vidare Drover's linjer.

Uppfödnings principer

Drover's föder upp väldigt sällan. Hittils har Drover's fött upp 22 kullar med totalt 122 valpar, 46 av dessa har blivit champions. Vi kanske har en kull årligen nångång inte ens detta. Vi säljer inga garanti valpar. Vi avlar med friröntgade, ögonlysta föraldradjur som har gått igenom rasklubbens avelsgranskning eller visats på utställning ett par gånger. Detta är det bästa en uppfödare kan göra resten beror på genbanken.

Satu började som utställningsdomare 1993 och har i dag rättigheter att dömma 17 raser i FCI grupp 1 och tibetan terrier i FCI grupp 9.